همه چیز درباره چاپ دیجیتال

همه چیز درباره چاپ دیجیتال

امروزه گستره روز افزون تکنولوژی وارد عرصه‌های مختلفی از جمله صنعت چاپ نیز شده است. افزایش تعداد استارت آپ‌ها و فروشگاه‌های آنلاین در اینستاگرام و تلگرام باعث به وجود آمدن نیازهای جدیدی در حوزه چاپ دیجیتال شده است. چاپی که بتواند توام با سرعت بالا در تعداد کم تولید کند جوابگوی نیازهای جدید است.

چرا که استارت آپ‌های نوپا به دلیل محدودیت‌های انبارداری و فروش‌های فصلی نیاز به تعداد زیادی از سفارش‌های چاپی خود ندارند. به همین علت نیاز به چاپ دیجیتال بیشتر از قبل حس می‌شود. در ادامه مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت.

تعریف چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال به شیوه‌ای از چاپ گفته می‌شود که در آن مرکب پودری (تونر) به واسطه حرارت و با واسطه ترانسفر، طرح گرافیکی را بر روی متریال چاپی انتقال می‌دهد. این متریال چاپی طیف وسیعی از انواع کاغذهای تحریر، کاغذ گلاسه، انواع مقوای گلاسه، لیبل مات، لیبل براق، لیبل ترانسپارنت یا شفاف و … را شامل می‌شود.

این شیوه نیازی به مرحله واسط (لیتوگرافی) ندارد و طرح گرافیکی مستقیما از طریق سیستم کامپیوتری و یا پورت USB به دستگاه چاپ انتقال داده می‌شود. دستگاه‌های چاپ دیجیتال انواع مختلفی اعم از رومیزی و حرفه‌ای دارند و غالبا بصورت دستگاه‌های چاپ سیاه و سفید و تمام رنگی (full Color) در دسترس هستند. در چاپ دیجیتال نیز مانند چاپ افست، باید آماده‌سازی فایل برای چاپ انجام شود. چرا که داشتن یک فایل مناسب در به دست آوردن کیفیت بالای چاپ نقش مهمی دارد.

 

کاربردهای چاپ دیجیتال

برای دانستن کاربردهای چاپ دیجیتال باید ابتدا شناخت کافی نسبت به ویژگی‌های این سیستم چاپی پیدا کرد. این دستگاه‌ها عموما توانایی چاپ تا ابعاد 29 در 45 سانتیمتر را دارند و حتی در حالت رول بنر می‌توانند تا ابعاد 49 سانتیمتر را نیز پوشش دهند.

اصلی‌ترین ویژگی چاپ دیجیتال این است که به دلیل حذف مرحله لیتوگرافی از سرعت عمل بسیار بالایی برخوردار شده است. از سوی دیگر توانایی چاپ در تعداد محدود باعث شده تا بر محبوبیت روزافزون این نوع از چاپ افزوده شود.

چاپ دیجیتال

مقاله پیشنهادی: تاریخچه چاپ در ایران و جهان

چاپ دیجیتال کاتالوگ

کاتالوگ در واقع فهرستی از محصولات است که در یک کتابچه راهنما به عنوان ابزاری برای فروش به کار گرفته می‌شوند. این کتابچه شامل اطلاعاتی در مورد مشخصات فنی، جزئیات و تنوع محصولات است.

اما تورم روزافزون کاغذ و مقوا باعث شده تا رفته رفته سهم کاتالوگ چاپی از بازار تبلیغات کاسته شود و تبلیغات آنلاین سهم بیشتری از بازار را به دست بیاورد به همین دلیل کاتالوگ چاپی دیجیتال پا به عرصه ظهور گذاشته‌اند که می‌توانند تحت وب و بصورت آنلاین اطلاعات مورد نیاز را در اختیار مخاطبان قرار دهند.

همچنین تنوع کالاها و نیاز به اضافه شدن مداوم محصولات جدید به لیست کاتالوگ باعث شده است تا شرکت‌ها تمایل بیشتری به سفارش کاتالوگ‌های خود به شیوه چاپ دیجیتال در تعداد کم را داشته باشند.

در چاپ دیجیتال کاتالوگ قابلیت چاپ در تعداد محدود، در ابعاد مختلف و با کیفیت‌های بسیار خوب وجود دارد.

برای مطالعه بیشتر در مورد طراحی کاتالوگ حتما صفحه طراحی کاتالوگ را مطالعه بفرمایید.

چاپ دیجیتال لیبل

سرعت عمل بالا و توانایی چاپ در تعداد محدود و متریال‌های چاپی گسترده مانند لیبل کاغذی براق و مات، لیبل شفاف (ترانسپارنت) و لیبل متالایز باعث محبوبیت چاپ لیبل دیجیتال شده است. در سیستم‌های جدبد چاپ دیجیتال امکان چاپ لیبل بصورت رول هم وجود دارد.

همچنین فروشگاه‌های اینترنتی و اینستاگرامی نیز با استفاده از این روش می‌توانند تعداد دلخواه چاپ دیجیتال لیبل‌های خود را در ابعاد دلخواه سفارش دهند.

چاپ دیجیتال لیبل

برای سفارش طراحی لیبل کلیک کنید

چاپ دیجیتال جعبه

چاپ دیجیتال جعبه معمولاً برای نمونه‌گیری و تهیه ماکت پیش از چاپ افست در تعداد بالا انجام می‌شود. اما می‌توان جعبه را به شیوه چاپ دیجیتال و تعداد کم هم  چاپ کرد.

در نظر داشته باشید که تنها جعبه‌هایی را می‌توان با این شیوه چاپ نمود که ابعاد گسترده جعبه کوچکتر از 29 در 48 سانتیمتر باشد. پس از چاپ دیجیتال جعبه تمام مراحل تولید جعبه با چاپ افست یکسان است و برای ادامه کار نیاز به ساخت قالب، جعبه چسبانی و سایر مراحل می باشد.

چاپ دیجیتال جعبه

مقاله پیشنهادی: چاپ جعبه مقوایی ایندربرد + فوت کوزه‌گری

انواع دستگاه‌های چاپ دیجیتال

برندهای مختلفی دستگاه‌های چاپ دیجیتال متعددی را به صورت سیاه و سفید و تمام رنگی در بازار عرضه کرده‌اند که از جمله آنها شرکت زیراکس، کونیکا مینولتا، کانن، ریکو، سامسونگ، توشیبا و … می‌توان نام برد.

تمام انواع چاپ دیجیتال به دلیل نوع پودر مورد استفاده یک لایه نسبتا براق را بر روی خود خواهند داشت که بر زیبایی و جلوه بیشتر کارهای چاپی می‌افزاید. این لایه نسبتا براق در دستگاه زیراکس نمود بیشتری دارد.

همچنین دستگاه حرفه‌ای چاپ دیجیتال دارای کاست‌های متعددی هستند که قابلیت چاپ انواع کاغذ با ابعاد و گراماژ مختلف را دارند.

مقاله پیشنهادی: طراحی حرفه‌ای لایت باکس‌های نمایشگاهی

ویژگی و محدودیت در چاپ دیجیتال

از ویژگی‌های اصلی چاپ دیجیتال به سرعت بالا و توانایی چاپ در تعداد کم باید اشاره کرد. اما سیستم چاپ دیجیتال معایبی هم دارد از جمله آنکه قیمت تمام شده هر واحد به نسبت چاپ افست بالاتر است. همچنین محدودیت در ابعاد چاپ نیز از جمله مواردی است که باید به آن اشاره کرد.

دستگاه چاپ دیجیتال توانایی چاپ کاغذ 70 گرم تحریر یا گلاسه تا مقوای 300 گرم را دارد بنابراین تقریبا تمام نیازهای چاپی به گراماژ مختلف را پوشش می‌دهند.

در شیوه چاپ دیجیتال تفاوتی در فضای رنگی RGB و CMYK در کیفیت چاپ وجود ندارد و می‌توان با استفاده از هر کدام از فضاهای رنگی فایل گرافیک و یا تصاویر را به دستگاه چاپ دیجیتال ارسال نمود.

اما اکیداً توصیه می‌شود تا از فضای رنگی CMYK استفاده شود چرا که در دستگاه‌های نسل جدید چاپ دیجیتال قابلیت تفکیک رنگ پنجم نیز در ریپ این دستگاه در نظر گرفته شده است.

در چاپ دیجیتال نیز همانند چاپ افست حتما باید از رزولوشن‌های استاندارد استفاده نمود تا از حداکثر کیفیت چاپی را به دست آورد.

برای مطالعه بیشتر در مورد رزولوشن حتما رزولوشن یا DPI چیست؟ به زبان ساده ! را مطالعه بفرمایید.

محاسبه قیمت چاپ دیجیتال

قیمت چاپ دیجیتال براساس ابعاد، یک رو یا دورو بودن، حجم مصرفی تونر در هر صفحه و تعداد نهایی چاپ محاسبه می‌شود. چاپ دیجیتال به دلیل عدم نیاز به نمونه‌گیری در دفعات بالا غالبا کمترین میزان دور ریز کاغذ را نیز داراست و سفارشات چاپ دیجیتال در ابعاد استاندارد از پیش تعریف شده انجام می‌شود.

قیمت چاپ دیجیتال از صفحه‌ای 3000 تومان شروع می‌شود و ممکن است تا صفحه‌ای 15.000 تومان نیز برسد.

برخی از این ابعاد شامل موارد زیر است:

  • چاپ دیجیتال در ابعاد a5
  • چاپ دیجیتال در ابعاد a4
  • چاپ دیجیتال در ابعاد a3
  • چاپ دیجیتال در ابعاد 17 در 24 سانتیمتر
  • چاپ دیجیتال در ابعاد 30 در 45 سانتیمتر

چاپ دیجیتال حرفه ای

مقاله پیشنهادی: بهترین نرم‌افزارهای گرافیکی برای طراحی و چاپ کاتالوگ

فرمت‌های چاپ دیجیتال

دستگاه‌های چاپ دیجیتال با تمام فرمت‌های استاندارد چاپی سازگار هستند. از جمله فرمت‌های مناسب چاپ دیجیتال موارد زیر است:

  • فرمت tiff
  • فرمت PSD
  • فرمت PDF
  • فرمت eps
  • فرمت jpeg

مناسبترین‌ترین و پرکاربردترین فرمت برای چاپ دیجیتال کاتالوگ فرمت PDF (بدون فشرده‌سازی) است و کمترین کیفیت را در چاپ دیجیتال فرمت jpeg دارا است. توصیه ما به شما این است که فایل‌های خود را در نرم‌افزارهای بُرداری کانند ایندیزاین و ایلاستریتور یا کورل دراو طراحی کنید و فایل نهایی را بصورت PDF برای چاپخانه ارسال کنید.

مقاله پیشنهادی: رفع تفاوت رنگ مانیتور و چاپ

چاپ دیجیتال مناسب چه کسانی است؟

به طور کلی چاپ دیجیتال کاتالوگ مناسب کسانی است که به دلایل مختلف می‌خواهند کاتالوگ‌های خود را در تعداد محدود چاپ کنند یا برای تهیه ماکت پیش از چاپ در تعداد بالا به این نوع از چاپ روی می‌آورند پس طبیعتاً هزینه واحد برای چاپ آن را می‌پذیرند.

در واقع مناسب‌ترین شیوه برای چاپ کاتالوگ، جعبه و لیبل در تعداد کم چاپ دیجیتال است.

چاپ دیجیتال

مقاله پیشنهادی: محاسبه قیمت کاتالوگ چاپی چگونه انجام می‌شود؟ { به زبان ساده }

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاورهواتس اپتلگرام